Dövme Öğretmeni

DSC_0452-horz-horz

Dövme Öğretmeni

Yazının Sahibinin Dövme Kursu

http://www.tattooislove.com/dovme-ve-kalici-makyaj-okulu/

Dünya üzerinde açılan ilk sanat akademisi olarak geçen,‘’Bauhaus plastik sanatlar yüksek okulunun bazı ilkeleri vardı, bunlardan biri, sanatın bütün tekniklerin üstünde olduğu, öğretilemeyecek sadece içten gelen bir yeti olduğu fakat buna rağmen, zanaatın öğretilebileceği’’ yönündedir.

Zanaat küçük el sanatlarıyla ve özellikle plastik sanatlar dâhil olmak üzere, güzel sanatların bağlamında, Rönesans döneminde fark edilmiş bir sözcüktür. El yapımına dayanan bir üretim anlayışına sahip olan zanaat, dövme sektöründe de şimdilik, informal eğitimle yayılmaktadır, birçok dövmeci dövme sanatını taklit yoluyla, kalıp kullanarak icra etmektedir.

Her şeyin küçük bir başlangıcı vardır.

 

Çiçero

 

Dövmenin formal olarak eğitim verilmesi fikrini Hua Hin adında Taylandlı bir dövme sanatçısı sunmuştur. TLC Tattoo School adında bir okul açan sanatçı, birçok dövmeci tarafından, karşı çıkılan bir okul halini almıştır. Aslında bu karşı çıkma adına yapılan eylemler, okulun ismini duyurmasına yardımcı olmuştur.

Amatör girişimler profesyonel girişimlere ön ayak olabilir. Ülkemizde böyle bir eğitimin, formal eğitimle verilmesi, dünya üzerinde büyük bir sanatsal atılım olacaktır.

 

İlk öğretmenimiz kendi kalbimizdir.

 

Cheyenne Kabilesi

 

Eğitim programının hazırlanıp, plastik sanatlar konusunda eğitim veren bir üniversite de, Dövme derslerinin seçmeli bir ders olarak verilerek, dövme sektörünü tekel’e alma fikri ise gündemde olan bir konudur. Böyle bir girişimin ülkemizde yapılması, ciddi bir girişim olacak ve yeni bir sanat akımının sağlam temelleri ülkemizde atılabilecektir.

TLC dövme okulunun amaçları ise şunlardır;

‘’Günümüzde aslında dövme dersleri sunan birçok dövme okulu vardır. Hemen hemen her dövme sanatçısı, ya bir çıraklık yaparak başladı (İnformal eğitim), ya da sadece kendi ekipmanını satın alarak, kişisel araştırmalarıyla ve deneme yoluyla öğrenerek başlamıştır. Her iki şekilde de, genellikle kolay bir öğrenme süreci değildir.

Biz on yılı aşkın zamandır, dövme sektöründeyiz ve Dövme Okulu Tayland ve Merkezi gibi birçok uluslararası ödül ve ün kazandık, biz tamamen kapsamlı bir dövme yapmak için, öğrenmek, öğretmek için tasarlanmış, bir dövme eğitim programı oluşturduk.

Bir ömre bedel antrenman yapmak için hazırlanan müfredat, her alanda yardımcı olacaktır. Odaklanmak üzere tasarlanmıştır, yoğun bir eğitim programına sahibiz.

Bize soruşturma veya olabilecek sorular göndermek için çekinmeyin, dövme ile ilgili web sitesi ağımızda, gözüken son öğrenci galerileri, videolar ve tasarımları da kontrol etmekten çekinmeyin.’’[2]

 

Yapabilirler çünkü yapabileceklerini düşünüyorlar.

 

Vergilius

 

Birçok karşı çıkma durumuna karşılık, bu uygulamanın iyi niyetli başlatılan bir uygulama olduğu açıktır. Yıkıcı olmak yerine, yapıcı olmak gerekir. Mesleğimizin inceliklerinin öğrenilip, yayılmasının, korkulacak bir şey değil, aksine daha çok geliştirici bir eylem olduğunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Sadece paylaşarak gelişmemiz mümkündür.

Ülkemizde de aynı durumlar söz konusu

 

Sanat asla sahipsiz değildir, fakat kimse sanata da sahip çıkamaz.

 

Vural Emekci

Varlığın üstünde bir olgudur, özgürdür.

Gerçek sanatçılar çalışmaktan asla vazgeçmemiş birçoğu kendisini tanıtacak zaman bile bulamamış ve yaşarken gereken değeri göremeden, hayata göz yummuşlardır.

Görsel sanatlar öğretmeni olarak, dövme sanatı adlı kitabı yazmaktaki gaye, öğretmek ve öğretirken öğrenmektir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, alınan birçok Eğitim dersini[3], -Sanat dersini[4], ve Bilimsel araştırma yöntemleri dersini, harmanlayarak ve dövme sanatına yorumlayarak, bu elinizdeki eser oluşturulmuştur.

Araştırmak ve araştırma yoluyla öğrenmek yıllardır süre gelen bir yöntem, fakat bilimsel araştırma yapmayı ve bilimsel bir esere imza atmak farklı bir şeydir.

Yazmayı ve öğretme arzumu, bana geri dönüşü çok büyük olacak bir birikim olarak görüyorum.

 

Kime bir şey öğretseniz, o konuya bir şeyler katıp,

size geri getirir.

 

Vural Emekci

 

Çalışmalarını gururla sunacağım birçok dövmeci yetiştirdim ve hala birkaç öğrencim var. Umarım bu sayı artar ve bilinçli dövme sanatçıları yetiştiren bir ülke halini alırız.

Öğrendiğim bilgi ve deneyimleri dövme üzerinde kullanmak istememin sebebi, aşığı olduğum bu sanatın, ülkemizde bilinçli bir şekilde yayılmasını sağlamaktır.

Birçok sanatçı, mesleklerinin kolaylıklarından çok zorluklarından bahseder ve yaptığı işin çok zor olduğuna inandırmaya çalışır karşısındakini. Bunun sebebi kıskançlık veya rekabeti sevmemek olabilir.

Peki, nasıl bir dövme sanatçısı olursunuz, bunun yolu çok kolay ve bir o kadarda zor, üç şey yapacaksınız, sevecek, araştıracak, inanacaksınız.

 

Hep çalışın ki şeytan sizi hep meşgul bulsun.

 

Aziz Jerome

Önce ne olmak istediğinizi bileceksiniz, bulunduğunuz bölgenin en iyisi mi olmak istiyorsunuz, bulunduğunuz şehrin en iyisi mi, ülkenin en iyisi mi, yoksa dünyanın mı?

Sonra nerde olduğunuza bakacaksınız, eğer bölgede en iyi dövme yapan siz değilseniz, şehrin en iyisi olmaya çalışmalısınız, şehrin olmak istiyorsanız, ülkenin en iyisi olmak için mücadele etmelisiniz, umarım bu kitabı okuyanlar arasında dünyanın en iyisi olmak için uğraşanlar çoktur. Peki, ama en iyi olabilmek için, dünyada, ismi geçtiği her yerde, tanınan ve saygı duyulan bir sanatçı olmak için neler yapılmalıdır. Bunun cevabını biliyorum, fakat çoğu şey köşeyi döner dönmez karşınıza çıkmayacaktır.

 

Bana söylerse unutabilirim,

Gösterirse anımsayabilirim, Ama beni de katarsan anlarım.

 

Kızılderili atasözü

 

Tarihte tanınan birçok sanatçı olduğu gibi, hiçbir değer görmeyen ve unutulmuş gitmiş sanatçılarda vardır, sanatı seçmek risklidir, çünkü sanatçı olmaya bilirsiniz, sanat içten gelen bir yetidir.

Tanınmanın ve saygı duyulmanın birinci kuralı çalışmaktır, birçok sanatçının hayatına göz attığımızda, binlerce eser bıraktığını buna karşılık bir kaçının sanat eseri sayıldığını görürüz.

Üretmek, ilk ilkeniz olmalı ve boş zamanlarınızı değerlendirmek gibi bir lüksümüz olmamalı, kendinize boş zaman veriyorsanız, hiçbir yola baş koymamışsınız dır henüz, yada sıradanlığı seçmişsinizdir. Sıradan bir insan olarak ölmek sanatçı için asla hedef olamaz.

‘Sanatçı alnında ışığı ilk hisseden kişidir.’

 

Mustafa Kemal Atatürk

 

Bu sözleri ile sanatçının sorumluluğunu ve misyonunu çok iyi açıklanmaktadır.

Dövme sanatını anlamak için, sanatı anlamanız şarttır. Bir dövme zanaatçısı değil, ben bir sanatçıyım ve gerçek bir sanat eseri çıkartabilecek yetideyim, diyorsanız, öncelikle Sanat akımlarını ve nasıl ortaya çıktığını araştırmalısınız.

Dövme sanatının tarihini bilmelisiniz çünkü tarih, geleceğe ışık tutar. Geçmişte olan biteni bilmek, gelecekte olacakları tahmin etmenizi sağlar, hayal gücünüz nereye kadar gidebilirse sanat yetinizde odur. İyi bir sanatçı en az 1000 yıl sonrasını düşünmelidir.

Sanat eleştirisi yöntemlerini bilmelisiniz sizinde eserleriniz eleştirileceğinden, eleştirilerin nasıl ve nerden gelebileceğini bilmelisiniz. Bunu bilmek daha bilinçli hareket etmenizi sağlayacaktır.

Çevrenizdeki her bir nesneyi anlamaya çalışmalı, renk, ışık, gölge, çizgi olarak düşünmeye başlamalısınız, öğrendiğiniz her bilgiyi, dövme konusunda nasıl kullanabilirim, bunun üzerine ne katabilirim demelisiniz. Bir çöp tenekesine baktığınızda, bunu bir çöp tenekesi olarak değil bir doku olarak görmeye başlamalısınız.

 

Buluşlar, sanat yoluyla güzelleştirilen hayatı genişletir.

 

Nobel madalyası

 

Dövme Sanatının felsefesini bilmeli, sanatın bütün boyutlarıyla nasıl ele alınıp yorumlandığını öğrenmelisiniz, bu sizi dövme sanatı neden yapılmış ve ne ben bu konuda ne yapmalıyım sorusuna yöneltecektir.

Bu konularda birçok araştırma yapmalısınız, merak ettiğiniz her bilgiyi internet veya kitaplar aracılığıyla öğrenebilirsiniz. İnternet ortamında, birçok paylaşım sitesi var, bunların çoğu uydurma bilgiler olabilir, buda sizin doğruyu bulana kadar, yanlış üzerinde zaman kaybetmenize sebep olabilir. Kaynaklarınız güvenilir olmalıdır.

Aynı zamanda resim bilginizin de çok yüksek olması gerekmektedir. Dövme sanatı tuval olarak insan bedeninin kullanıldığı bir resim tekniğidir.

Sanat, artık salonlarınıza astığınız bir şey olmaktan çıkıyor

 

Vural Emekci

 

Dövme yapmak Resim yapmaya benzer, fakat asla resim yapmak değildir. Önünüzde, bir tuval veya kâğıt yok. Sürekli hareket eden, bazen canı yanan, bazen çok konuşan, bazen ağlayan, bazen gıdıklanan, çoğu zamanda zevk alan ve genelde dövmenin, bir an önce bitmesini arzulayan canlı bir insan var. Elinizde bir kalem veya fırça yok, Elinizde ortalama ağırlı 100 gr olan güçlü, hareketli bir makine var, alışmanız zaman alacaktır. Sabırlı olmalısınız.

Malzeme bilginiz tam olmalıdır. Malzeme konusunda ülkemiz hızla gelişmekte, birçok önemli firmaların ürünleri satışa sunulmaktadır.

Sizden daha ileri seviyedeki sanatçıları takip etmeli ve mümkün oldukça fikir alışverişinde bulunmalısınız.

 

Öğretmenler sadece öğretmezler, aynı zamanda öğrenirler.

 

Sauk Kabilesi

[1] Bauhaus ders notları ve yazılar. Paul Klee

[2] www.tattooschoolthailand.com ana sayfadan alınıp, Türkçeye çevrilmiştir. 25.04.2012

[3] -Eğitim Bilimlerine giriş, -Eğitim Psikolojisi, -Öğretim İlke ve Yöntemleri, -Bireyi Tanıma Teknikleri, -Eğitim Psikolojisi, -Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı, -Özel Öğretim Yöntemleri, -Türk Eğitim Tarihi, -Özel Eğitim, -Okul Deneyimi, -Türk Eğitim Sistemi  ve Okul Yönetimi, -Öğretmenlik uygulaması

[4] -Temel Tasarım, -Perspektif, -Desen, -Sanat Tarihine Giriş, Sanat Felsefesi,-Grafik Tasarım, -Yazı, -Batı Sanatı Tarihi, -Ana Sanat Atölye Resim, -Sanat Felsefesi,- Çocuğun Sanatsal Gelişimi, Türk Sanatı Tarihi, -Seramik, -Çağdaş Sanat, -Sanat Eleştirisi, -Müze Eğitimi ve Uygulamaları, -Fotoğraf